Kapalı Kıymalı PideKapalı kıymalı pide, diğer adıyla Bafra pidesi, içi sulu, dışı çıtır çıtır hamuruyla tarifsiz bir lezzettir. Yanına soğuk bir ayran ve salata ile mükemmel bir ana yemektir. Bazı yerlerde sabah kahvaltısında bile yenilebilen bu yemek, ev tipi fırınlarda pişirilmek istenmezse iç harcı hazırlanarak pişirim fırınında da pişirtilerek servis edilebilir. Kapalı Kıymalı Pide MalzemeleriHamuru için
İç harcı için
Üzeri için
Kapalı Kıymalı Pide Nasıl Yapılır?Kapalı kıymalı pideyi yapmaya öncelikle hamuru hazırlayarak başlıyoruz. Tuz ile harmanladığımız unu kaba alıp ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Orta kısmına koyduğumuz instant mayayı ve azar azar eklediğimiz ılık suyu karıştırıp daha sonra kenarlarda kalan un ile mayayı karıştırmaya başlıyoruz. Kıvam alana kadar hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Bu yoğurma işlemi, mayanın aktif hale gelmesi için önemlidir. Özdeşleşene ve pürüzsüz bir hale gelen hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40 dakika kadar bekleterek dinlendiriyoruz. Hamurumuz dinlenirken bu sırada iç harcı hazırlamaya başlıyoruz. Kapalı kıymalı pidenin iç harcını hazırlamak için kuru soğanı küp-küp doğruyoruz. Sivri biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz ve yarım ay şeklinde doğruyoruz. Maydanozu ince ince kıyıyoruz. Tereyağını küçük bir tavada eritiyoruz ve orta yağlı kıymamızı ekleyip rengi dönene kadar kavuruyoruz. Kavrulan kıymaya doğranmış kuru soğanları ekliyoruz ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Arada karıştırarak sivri biberi ve domates püresini ekliyoruz ve ardından maydanozu da ilave ediyoruz. Damak tadımıza göre tuzu ve karabiberi ekliyoruz ve suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen harcımızı soğuması için bir kenara alıyoruz. Bu sırada mayalanmış olan pide hamurunu 3 eşit parçaya bölüyoruz ve her bir bezeyi unlanmış mutfak tezgâhında merdane yardımıyla yaklaşık 30 cm uzunluğunda açıyoruz. Uzunlamasına açtığımız hamur parçalarının orta kısmına soğumuş olan ve 3'e ayırdığımız harcın 1 parçasını yayıyoruz. Harcın 2 tarafında kalan hamur parçalarını iç harcın üstüne kapatıyoruz ve sabitlenmesi için elimizle bastırıyoruz. Aynı işlemi diğer 2 bezeye de uyguluyoruz. Kapalı kıymalı pideleri bir spatula yardımı ile yağlı kâğıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. Pideler tepside de kabaracağı için aralıklı yerleştirmekte fayda vardır. Üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürdüğümüz kapalı kıymalı pidelerimizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Dilerseniz fırından çıkınca sıcak pidelerin üstüne tereyağı sürerek ve dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Kapalı kıymalı pide yaparken hamurunu yoğururken mayanın aktif hale gelmesi için ne kadar yoğurmak gerekiyor? Yoğurma süresi önemli mi?
Cevap yazElbette Keyhan, kıymalı pide yaparken hamurun yoğurulma süresi çok önemlidir.
Yoğurma Süresi: Hamurun yoğurulma süresi genellikle 10-15 dakika arasında olmalıdır. Bu süre, hamurun elastik bir yapı kazanması ve mayanın tam anlamıyla aktif hale gelmesi için yeterlidir.
Mayanın Aktif Hale Gelmesi: Yoğurma işlemi sırasında hamurda gluten gelişir ve bu da mayanın hamur içerisinde daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle yoğurma süresini kısaltmamak önemlidir.
Hamurun yeterince yoğurulmadığı durumlarda pide istediğiniz gibi kabarık ve lezzetli olmayabilir. Umarım bu bilgiler işinize yarar! Afiyet olsun!