Kapalı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı kıymalı pide, sulu iç harcı ve çıtır hamuruyla damakları şenlendiren bir lezzettir. Genellikle ana yemek olarak tercih edilen bu pide, evde kolayca hazırlanabilir. Yanında ayran ve salatayla servis edildiğinde ise tadı daha da güzelleşir.
Kapalı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
01 Eylül 2024

Kapalı Kıymalı Pide


Kapalı kıymalı pide, diğer adıyla Bafra pidesi, içi sulu, dışı çıtır çıtır hamuruyla tarifsiz bir lezzettir. Yanına soğuk bir ayran ve salata ile mükemmel bir ana yemektir. Bazı yerlerde sabah kahvaltısında bile yenilebilen bu yemek, ev tipi fırınlarda pişirilmek istenmezse iç harcı hazırlanarak pişirim fırınında da pişirtilerek servis edilebilir.

Kapalı Kıymalı Pide Malzemeleri


Hamuru için

  • 1 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1/2 paket instant maya
  • 1/2 çay kaşığı tuz

İç harcı için
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 150 gr orta yağlı kıyma
  • 2 adet orta boy yeşil sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates püresi ya da domates rendesi
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Üzeri için
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Kapalı Kıymalı Pide Nasıl Yapılır?

Kapalı kıymalı pideyi yapmaya öncelikle hamuru hazırlayarak başlıyoruz. Tuz ile harmanladığımız unu kaba alıp ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Orta kısmına koyduğumuz instant mayayı ve azar azar eklediğimiz ılık suyu karıştırıp daha sonra kenarlarda kalan un ile mayayı karıştırmaya başlıyoruz. Kıvam alana kadar hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Bu yoğurma işlemi, mayanın aktif hale gelmesi için önemlidir. Özdeşleşene ve pürüzsüz bir hale gelen hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40 dakika kadar bekleterek dinlendiriyoruz.

Hamurumuz dinlenirken bu sırada iç harcı hazırlamaya başlıyoruz. Kapalı kıymalı pidenin iç harcını hazırlamak için kuru soğanı küp-küp doğruyoruz. Sivri biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz ve yarım ay şeklinde doğruyoruz. Maydanozu ince ince kıyıyoruz.

Tereyağını küçük bir tavada eritiyoruz ve orta yağlı kıymamızı ekleyip rengi dönene kadar kavuruyoruz. Kavrulan kıymaya doğranmış kuru soğanları ekliyoruz ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Arada karıştırarak sivri biberi ve domates püresini ekliyoruz ve ardından maydanozu da ilave ediyoruz. Damak tadımıza göre tuzu ve karabiberi ekliyoruz ve suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen harcımızı soğuması için bir kenara alıyoruz.

Bu sırada mayalanmış olan pide hamurunu 3 eşit parçaya bölüyoruz ve her bir bezeyi unlanmış mutfak tezgâhında merdane yardımıyla yaklaşık 30 cm uzunluğunda açıyoruz. Uzunlamasına açtığımız hamur parçalarının orta kısmına soğumuş olan ve 3'e ayırdığımız harcın 1 parçasını yayıyoruz. Harcın 2 tarafında kalan hamur parçalarını iç harcın üstüne kapatıyoruz ve sabitlenmesi için elimizle bastırıyoruz. Aynı işlemi diğer 2 bezeye de uyguluyoruz.

Kapalı kıymalı pideleri bir spatula yardımı ile yağlı kâğıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. Pideler tepside de kabaracağı için aralıklı yerleştirmekte fayda vardır. Üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürdüğümüz kapalı kıymalı pidelerimizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Dilerseniz fırından çıkınca sıcak pidelerin üstüne tereyağı sürerek ve dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Keyhan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kapalı kıymalı pide yaparken hamurunu yoğururken mayanın aktif hale gelmesi için ne kadar yoğurmak gerekiyor? Yoğurma süresi önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Elbette Keyhan, kıymalı pide yaparken hamurun yoğurulma süresi çok önemlidir.

Yoğurma Süresi: Hamurun yoğurulma süresi genellikle 10-15 dakika arasında olmalıdır. Bu süre, hamurun elastik bir yapı kazanması ve mayanın tam anlamıyla aktif hale gelmesi için yeterlidir.

Mayanın Aktif Hale Gelmesi: Yoğurma işlemi sırasında hamurda gluten gelişir ve bu da mayanın hamur içerisinde daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle yoğurma süresini kısaltmamak önemlidir.

Hamurun yeterince yoğurulmadığı durumlarda pide istediğiniz gibi kabarık ve lezzetli olmayabilir. Umarım bu bilgiler işinize yarar! Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Ev Yapımı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Ev Yapımı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri
Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pide Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
Pide Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri
İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Etli Pide Kalori 1 Adet Etli Pide Kaç Kalori?dir?
Etli Pide Kalori 1 Adet Etli Pide Kaç Kalori?dir?
Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri