Samsun Pide Samsun pidesi, Karadeniz Bölgesi'nin en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu yazıda, Samsun pidesinin yapımı için gerekli malzemeleri, hamurun nasıl yoğrulacağını ve kapalı pidenin nasıl hazırlanacağını detaylı bir şekilde ele alacağız. Gerekli Malzemeler
Hamurun Hazırlanışı Elenmiş unu hamuru yoğuracağımız kaba alıp ortasını açarak instant ya da yaş mayayı ekleyin. Üzerine bir su bardağı ılık su ilave edin ve bir kaşık kadar unu bu suyun üzerine döküp biraz bekletin. Un çatladıktan sonra yoğurt ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Unun ortasına kattığınız bütün malzemelerin birbirine karışmasını sağladıktan sonra kenardan yavaş yavaş unu alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır. Hamurun durumuna göre yoğurma esnasında un ilave edilebilir. Daha sonra yoğurduğunuz hamurun üstünü kapatın. Hamur mayalanmaya dururken iç malzememizi hazırlayalım. Kapalı pideye kıyma, beyaz peynir, kaşar peyniri, pastırma eklenebilir. Damak zevkinize göre tercih ettiğiniz herhangi birisiyle iç malzemenizi hazırlayabilirsiniz. Kıymalı yapılacak ise kıymanın kavrulması gerekir. Kapalı Pidenin Hazırlanışı Bekleyen ve mayalanmış olan hamurdan bezeler alınır ve hafifçe unlanmış tezgâha dizilir. Bezelerin üzerini kapatın (hamurun kabuk bağlamaması için). Bezeleri tek tek alarak merdane ile unlu bir şekilde açın. Ortasına iç malzemeyi yaydıktan sonra uzun uç kısımlarını üzerine kapatıp ortada birleştirin ve uçları birleştirin. Hazırladığınız pideyi fırın tepsisine aldıktan sonra üzerine isteğe göre yumurta sarısı sürülür veya bir fırça yardımıyla unlu su sürülür. Tepsiyi fırına sürdükten sonra, fırını en yüksek dereceye ayarlayın, üzeri kızarınca pişmiş demektir. Afiyet olsun! |