Şekerli Pide

Şekerli pide, Elazığ ve Gaziantep yörelerinde yaygın bir şekilde hazırlanan pide çeşitlerinden biridir. Şekerli pide tuzu alınmış inek peyniri kullanılarak hazırlanmaktadır. Pide genelde başlı başına bir ana yemek türü olsa da şekerli pide akşam yemeklerinden sonra tatlı niyetine tüketilebilir. Elazığ ve Gaziantep'te iç harcı evde hazırlanır ve pişirilmesi için fırına gönderilir.
Ancak şekerli pide evde de pişirilebilir. Ev ortamında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz şekerli pide ile evinizin yıldızı olabilir, misafirlerinizi bu muhteşem lezzet ile kıskandırabilirsiniz.

Şekerli Pide İçin Gerekli Malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
  • Yarım kilo tuzsuz inek peyniri
  • 125 gram margarin

Şekerli Pide Nasıl Yapılır?


Şekerli pidenin hamuru için geniş bir kabın içine un elenerek alınır. Ortası açılarak maya el ile ezilerek eklenir. Ezilen mayanın üzerine 1 kahve kaşığı toz şeker ve ılık su eklenerek maya su ile iyice ezilir. Üzerine tekrar süt, yeteri kadar tuz ve 1 çay bardağı sıvı yağ eklenip homojen bir şekilde yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamına göre süt ya da un eklenip kıvamı ayarlanabilir. Hazırlanan hamurun üzerini sıkıca kapatarak sıcak bir ortamda yarım saat mayalandırılır.

Çukur bir kabın içine tuzsuz peynir alınarak ezilir. Üzerine toz şeker, yumurtalar ve oda sıcaklığında erimiş margarin eklenerek karıştırılır. Margarin ocakta hafif eritilerek malzemelere eklenebilir. Mayalanan hamurdan göz kararı parçalar alınarak tezgâhın üzerinde el ile açılır. İçine hazırlanan iç harçtan yayılarak hamurun kenarı pide şeklinde kıvrılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Fırın kabı yağlanarak hazırlanan pideler fırın kabına sıralanır. Pideler 200 derecelik fırına verilerek üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletilir. Fırından alınan pideler ilk sıcaklığını attıktan sonra servise sunulur.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:04:19
Şekerli Pide ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şekerli Pide Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şekerli Pide"
Şekerli pide çayın yanında çok güzel olue diye ddüşünüyorum. Bu nedenle sabahları tatlı niyetine tüketilmesi için ben de yapmak istiyorum ama tam olarak şeker oranını ayarlayamayacağım gibi geliyor. Şekerli pideyi yapmak için şeker ölçüünü ayarlayabilir misiniz?
Şaylan . 25.10.2018 13:44:03

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar, Pide, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi Hazırlama

Kıymalı pide içi hazırlama; aslında pide yapımında en kolay aşamalardan bir tanesidir. Pide özellikle aniden bastıran ya da özel günlerde kalabalık misafirle...
Devamını Oku

Patatesli Pide

Patatesli pide, patatesli pide herkesin severek tükettiği pide çeşitlerindendir. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerin de beş çaylarında ya da akşam yemekle...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide İçi

Kaşarlı pide içi, yapımı belki de en kolay olan pide çeşididir. Bazı insanlar et yemeyi sevmez ya da isteseler bile et tüketmesi uygun olmadığı için et ...
Devamını Oku

Peynirli Pide İçi

Peynirli pide içi, denilince belki birçok kişinin aklına kaşar peyniri gelmektedir. Peynirli pide harcı kaşar peyniri ile yapılabileceği gibi beyaz peynir il...
Devamını Oku

Oktay Usta Pide Tarifi

Oktay Usta Pide Tarifi, pide muhakkak hepimizin vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor. Birçok çeşidiyle herkesin zevkine ve damak tadına göre farklı ta...
Devamını Oku

Güveç Pide

Güveç pide, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir pide çeşididir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin ve mineral kaynağıdır. Güveç pide doyurucudur. Besleyici...
Devamını Oku

Tavuklu Pide

Tavuklu pide, Tavuk etinden hoşlanan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olan tavuklu pide herkesin yapabileceği kolaylıktadır. Akşam yemeği veya öğle men...
Devamını Oku

Mayasız Pide Hamuru

Mayasız Pide Hamuru, Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolmasıdır) gelmektedir. Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Ya...
Devamını Oku

Çökelekli Pide

Çökelekli pide, çökelekli pide çok sevilerek tüketilen pide tariflerindendir. Genellikle sabah kahvaltılarda tüketilir, diğer öğünlerde de rahatlıkla tüketeb...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve lezzetiyle dillerden düşmeyen yemeklerinden biri de pide çeşitleridir. Her yaş grubunun dama...
Devamını Oku

Mantarlı Kaşarlı Pide

Mantarlı Kaşarlı Pide, Mantarlı kaşarlı pide özellikle sebze tutkunu olan insanlar için kaçınılmaz lezzetli bir tariftir. Mantarlı kaşarlı pideyi kültür mant...
Devamını Oku

Pide Hamuru Nasıl Yapılır

Pide Hamuru Nasıl Yapılır, Hamur yiyecekleri evlerin vazgeçilmesidir hatta pide denilince ev halkında bir mutluluk oluşur. Ancak pide hamuru yapmak ve isteni...
Devamını Oku

Evde Kıymalı Pide

Evde kıymalı pide, aslında hem misafirleriniz için hem de aileniz için hazırlayabileceğiniz muhteşem yiyeceklerden biridir. Genellikle ülkemizde doğu bölgele...
Devamını Oku

Patlıcanlı Pide

Patlıcanlı Pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcan pidenin en önemli püf noktası acılı olmasıd...
Devamını Oku

Ekmek Hamurundan Pide

Ekmek hamurun pide, çok fazla miktarda doğaçlama gerektiren tariflerdendir. Kolayca hazırlanabilir olması tarifin artılarından biridir. Yemek yapmak için zam...
Devamını Oku

Evde Peynirli Pide

Evde Peynirli Pide, mutfaklardaki nadide tatlardan biridir. Pide yapımına uyan kalite taze peynirin seçilmesi ilk tercih olmalıdır. Böylece evde yapabil...
Devamını Oku

Kır Pidesi

Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeni ile o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide t...
Devamını Oku

Etli Pide Kalori

Etli Pide Kalori, etli pide bizim kültürümüzün vazgeçilmez yemekleri arasında olup hamur işleri ve pidenin yeri tartışmasızdır. Her bölgeye özgü farklı ...
Devamını Oku

Sebzeli Pide

Sebzeli pide, içerisinde malzeme olarak farklı sebzelerin bulunduğu bir pide çeşididir. Ülkemizde bölgesel olarak yapılış açısından farklılıklar gösteren seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar
Kıymalı Pide İçi Hazırlama
Patatesli Pide
Kaşarlı Pide İçi
Peynirli Pide İçi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024