Samsun Pide


Samsun Pide, Hamuru yaparken instant mayadan ziyade yaş maya kullanmak istiyorum diyorsanız, mayayı mutlaka hamur yapılmadan on on beş dakika önce ılık suda eritmek gerekir. Eritilmeden direkt hamura katılınca eşit oranda dağılmayacağından, hamuru mayalanmaz ya da geç mayalanır. Ayrıca hamuru koyu yoğurmamaya da dikkat etmemiz gerekiyor.

Gerekli Malzemeleri

  • 3-4 su bardağı elenmiş un
  • Yarım paket yaş maya ya da bunun yerine instant maya
  • 1 çorba kaşığı silme yoğurt (Süzme yoğurt tercih edilmelidir)
  • 1 su bardağı ılık çeşme suyu, 200 cc klasik bardak ile
  • 1 çay kaşığı tuz (İç malzeme tuzlu olduğundan tuz miktarına dikkat edilmeli)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Üzerine sürmek için 1 yumurta

Hamur Nasıl Yoğrulur?


Elenmiş unu hamuru yoğuracağımız kaba alıp unun ortasını açarak instant ya da yaş mayayı katalım. Üzerine bir su bardağı ılık su ilave edelim ayrıca bir kaşık kadar unu bu suyun üzerine döküp biraz bekletelim. Un çatladıktan sonra yoğurt ile toz şekeri ilave edip karıştıralım. Unun ortasına kattığımız bütün malzemelerin birbirine karışmasını sağladıktan sonra kenardan yavaş yavaş unu alarak hamuru yoğurmaya başlayalım.

Hamurun kıvamı yumuşak olmalı, hamurun durumuna göre yoğurma esnasında un ilave edilmelidir. Daha sonra yoğurduğumuz hamurun üstünü kapatalım. Hamur mayalanmaya dururken biz iç malzememizi hazırlayalım.
Kapalı pideye kıya, beyaz peynir, kaşar peyniri, pastırma girebilir. Damak zevkinize göre tercih ettiğiniz herhangi birisiyle iç malzemenizi hazırlayabilirsiniz. Kıymalı yapılacak ise kıymanın kavrulması gerekir.

Kapalı Pide Nasıl Yapılır?


Bekleyen ve mayalanmış olan hamurdan bezeler alınır ve hafifçe unlanmış tezgâha dizilir. Bezelerin üzerini kapatılır (Hamurun kabuk bağlamaması için). Bezeleri tek tek alarak merdane ile un bir şekilde açalım. Ortasına iç malzemeyi yaydıktan sonra iki uzun uç kısımları üzerine kapatıp ortada buluşturalım ve uçları birleştirelim. Hazırladığımız pideyi fırın tepsisine aldıktan sonra üzerine isteğe göre yumurta sarısı sürülür veya bir fırça yardımıyla unlu su sürülür. Tepsiyi fırına sürdükten sonra, fırını en yüksek dereceye ayarlayalım, üzeri kızarınca pişmiş demektir.

Afiyet olsun!
21.01.2024 10:37:59
Samsun Pide ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Samsun Pide Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Samsun Pide"
Samsun pidesini denemek istedim. Gereken malzemeleri temin ettim. Tarifte yazıldığı gibi her şeyi doğru bir şekilde uyguladım. Ancak benim hazırladığım pideyi çok pişirdiğim için hamuru çok sert oldu ve kıtır bir hale geldi. Acaba pişirirken nerede yanlış yapmış olabilirim? Şu an pidenin hamuru yenilmeyecek kadar sert bir hale geldi.
Irmak . 27.10.2018 10:23:08

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar, Pide, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi Hazırlama

Kıymalı pide içi hazırlama; aslında pide yapımında en kolay aşamalardan bir tanesidir. Pide özellikle aniden bastıran ya da özel günlerde kalabalık misafirle...
Devamını Oku

Patatesli Pide

Patatesli pide, patatesli pide herkesin severek tükettiği pide çeşitlerindendir. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerin de beş çaylarında ya da akşam yemekle...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide İçi

Kaşarlı pide içi, yapımı belki de en kolay olan pide çeşididir. Bazı insanlar et yemeyi sevmez ya da isteseler bile et tüketmesi uygun olmadığı için et ...
Devamını Oku

Peynirli Pide İçi

Peynirli pide içi, denilince belki birçok kişinin aklına kaşar peyniri gelmektedir. Peynirli pide harcı kaşar peyniri ile yapılabileceği gibi beyaz peynir il...
Devamını Oku

Oktay Usta Pide Tarifi

Oktay Usta Pide Tarifi, pide muhakkak hepimizin vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor. Birçok çeşidiyle herkesin zevkine ve damak tadına göre farklı ta...
Devamını Oku

Güveç Pide

Güveç pide, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir pide çeşididir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin ve mineral kaynağıdır. Güveç pide doyurucudur. Besleyici...
Devamını Oku

Tavuklu Pide

Tavuklu pide, Tavuk etinden hoşlanan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olan tavuklu pide herkesin yapabileceği kolaylıktadır. Akşam yemeği veya öğle men...
Devamını Oku

Mayasız Pide Hamuru

Mayasız Pide Hamuru, Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolmasıdır) gelmektedir. Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Ya...
Devamını Oku

Çökelekli Pide

Çökelekli pide, çökelekli pide çok sevilerek tüketilen pide tariflerindendir. Genellikle sabah kahvaltılarda tüketilir, diğer öğünlerde de rahatlıkla tüketeb...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve lezzetiyle dillerden düşmeyen yemeklerinden biri de pide çeşitleridir. Her yaş grubunun dama...
Devamını Oku

Mantarlı Kaşarlı Pide

Mantarlı Kaşarlı Pide, Mantarlı kaşarlı pide özellikle sebze tutkunu olan insanlar için kaçınılmaz lezzetli bir tariftir. Mantarlı kaşarlı pideyi kültür mant...
Devamını Oku

Pide Hamuru Nasıl Yapılır

Pide Hamuru Nasıl Yapılır, Hamur yiyecekleri evlerin vazgeçilmesidir hatta pide denilince ev halkında bir mutluluk oluşur. Ancak pide hamuru yapmak ve isteni...
Devamını Oku

Evde Kıymalı Pide

Evde kıymalı pide, aslında hem misafirleriniz için hem de aileniz için hazırlayabileceğiniz muhteşem yiyeceklerden biridir. Genellikle ülkemizde doğu bölgele...
Devamını Oku

Patlıcanlı Pide

Patlıcanlı Pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcan pidenin en önemli püf noktası acılı olmasıd...
Devamını Oku

Ekmek Hamurundan Pide

Ekmek hamurun pide, çok fazla miktarda doğaçlama gerektiren tariflerdendir. Kolayca hazırlanabilir olması tarifin artılarından biridir. Yemek yapmak için zam...
Devamını Oku

Evde Peynirli Pide

Evde Peynirli Pide, mutfaklardaki nadide tatlardan biridir. Pide yapımına uyan kalite taze peynirin seçilmesi ilk tercih olmalıdır. Böylece evde yapabil...
Devamını Oku

Kır Pidesi

Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeni ile o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide t...
Devamını Oku

Etli Pide Kalori

Etli Pide Kalori, etli pide bizim kültürümüzün vazgeçilmez yemekleri arasında olup hamur işleri ve pidenin yeri tartışmasızdır. Her bölgeye özgü farklı ...
Devamını Oku

Sebzeli Pide

Sebzeli pide, içerisinde malzeme olarak farklı sebzelerin bulunduğu bir pide çeşididir. Ülkemizde bölgesel olarak yapılış açısından farklılıklar gösteren seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar
Kıymalı Pide İçi Hazırlama
Patatesli Pide
Kaşarlı Pide İçi
Peynirli Pide İçi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024