Pide

Pide, ana malzemesi un olan ve fırında pişirilen yassı bir şekli olan ekmek türüdür. Karbonhidrat bakımından zengindir. İçli ya da sade yapılabilir. Kıymalı, tavuklu, mantarlı, kaşarlı, çökelekli, pastırmalı, kavurmalı, sebzeli, patatesli, yumurtalı karışık birçok çeşidi vardır. Hepsi birbirinden lezzetli tariflerden bazılarıdır. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerinde akşam sofralarında rahatlıkla yapılabilir.
Konya'nın meşhur etli ekmeği lahmacun pizza da birer pide çeşididir. Pidelerinizi hazırlayıp buzdolabının buzluk bölümünde de uzun süre saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkarıp ısıttığınız zaman yine aynı lezzeti elde edeceksiniz. Pide yanında yayık da yapılmış ayran çoban salata ve turşu eşliğinde daha da lezzetli bir hal alır. Pide yapımı için ilk olarak hamuru hazırlanır ve ardından iç harç hazırlanır ve pide hamuru açılıp iç harç ile kaplanarak fırınlanması şeklinde hazırlanır. Sıcak olarak servis edilir. Çok sevilen pidenin tarifine bakalım.

Pide yapımı için gerekli malzemeler

  • Üç su bardağı süt
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Dört yemek kaşığı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un (Kulak memesi yumuşaklığında olacak)

Pide iç harcı yapımı için

  • İsteğe göre patates, kıyma, mantar, et
  • Altı tane patates (Patatesli pide için)
  • Bir adet kuru soğan
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı pul biberi
Patatesli pide yapımı, patatesli pide yapımı için ilk olarak patatesler yıkanır ve bir tencereye alınır üzerini geçecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır.
Patatesler haşlanırken hamuru yoğrulmaya başlanır. Hamuru için bir tencereye üç su bardağı su konulur ve ılıtılır. Sıcaklığı eli yakmayacak halde olmalıdır. Ilımış olan süt derin bir kaba alınır üzerine sıvı yağ ve tuz eklenir ardından yavaş yavaş un eklemesi yapılır. Yoğurmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelince daha un konulmaz. Hamurun üzeri temiz bir bez ile örtülür. Bir kenara alınır. Patatesler kontrol edilir ve pişmiş ise ocaktan alınır suyu süzülür ve soyulur. Soyulan patatesler bir kaba alınır ve patates ezici ya da çatal yardımı ile ezilir. Ardından bir kenara alınır ve bir adet kuru soğan soyulur ve tencereye alınıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ eklenir ve soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir tatlı kaşığı salça ilave edilir. Salça da kavrulunca ezilmiş patatesler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Tuzu ve pul biberi eklenir iyice karıştırılır. Ocaktan alınır. Dinlenmiş olan hamur merdane ya da oklava yardımı ile açılarak patatesli harç konulur. Tüm pideler hazırlanınca yüz seksen derece fırına sürülür ve kızarana kadar pişirilir. Ardından sıcak servis edilir.
20.01.2024 02:33:38
Pide ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pide Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pide"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar, Pide, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi Hazırlama

Kıymalı pide içi hazırlama; aslında pide yapımında en kolay aşamalardan bir tanesidir. Pide özellikle aniden bastıran ya da özel günlerde kalabalık misafirle...
Devamını Oku

Patatesli Pide

Patatesli pide, patatesli pide herkesin severek tükettiği pide çeşitlerindendir. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerin de beş çaylarında ya da akşam yemekle...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide İçi

Kaşarlı pide içi, yapımı belki de en kolay olan pide çeşididir. Bazı insanlar et yemeyi sevmez ya da isteseler bile et tüketmesi uygun olmadığı için et ...
Devamını Oku

Peynirli Pide İçi

Peynirli pide içi, denilince belki birçok kişinin aklına kaşar peyniri gelmektedir. Peynirli pide harcı kaşar peyniri ile yapılabileceği gibi beyaz peynir il...
Devamını Oku

Oktay Usta Pide Tarifi

Oktay Usta Pide Tarifi, pide muhakkak hepimizin vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor. Birçok çeşidiyle herkesin zevkine ve damak tadına göre farklı ta...
Devamını Oku

Güveç Pide

Güveç pide, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir pide çeşididir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin ve mineral kaynağıdır. Güveç pide doyurucudur. Besleyici...
Devamını Oku

Tavuklu Pide

Tavuklu pide, Tavuk etinden hoşlanan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olan tavuklu pide herkesin yapabileceği kolaylıktadır. Akşam yemeği veya öğle men...
Devamını Oku

Mayasız Pide Hamuru

Mayasız Pide Hamuru, Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolmasıdır) gelmektedir. Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Ya...
Devamını Oku

Çökelekli Pide

Çökelekli pide, çökelekli pide çok sevilerek tüketilen pide tariflerindendir. Genellikle sabah kahvaltılarda tüketilir, diğer öğünlerde de rahatlıkla tüketeb...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve lezzetiyle dillerden düşmeyen yemeklerinden biri de pide çeşitleridir. Her yaş grubunun dama...
Devamını Oku

Mantarlı Kaşarlı Pide

Mantarlı Kaşarlı Pide, Mantarlı kaşarlı pide özellikle sebze tutkunu olan insanlar için kaçınılmaz lezzetli bir tariftir. Mantarlı kaşarlı pideyi kültür mant...
Devamını Oku

Pide Hamuru Nasıl Yapılır

Pide Hamuru Nasıl Yapılır, Hamur yiyecekleri evlerin vazgeçilmesidir hatta pide denilince ev halkında bir mutluluk oluşur. Ancak pide hamuru yapmak ve isteni...
Devamını Oku

Evde Kıymalı Pide

Evde kıymalı pide, aslında hem misafirleriniz için hem de aileniz için hazırlayabileceğiniz muhteşem yiyeceklerden biridir. Genellikle ülkemizde doğu bölgele...
Devamını Oku

Patlıcanlı Pide

Patlıcanlı Pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcan pidenin en önemli püf noktası acılı olmasıd...
Devamını Oku

Ekmek Hamurundan Pide

Ekmek hamurun pide, çok fazla miktarda doğaçlama gerektiren tariflerdendir. Kolayca hazırlanabilir olması tarifin artılarından biridir. Yemek yapmak için zam...
Devamını Oku

Evde Peynirli Pide

Evde Peynirli Pide, mutfaklardaki nadide tatlardan biridir. Pide yapımına uyan kalite taze peynirin seçilmesi ilk tercih olmalıdır. Böylece evde yapabil...
Devamını Oku

Kır Pidesi

Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeni ile o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide t...
Devamını Oku

Etli Pide Kalori

Etli Pide Kalori, etli pide bizim kültürümüzün vazgeçilmez yemekleri arasında olup hamur işleri ve pidenin yeri tartışmasızdır. Her bölgeye özgü farklı ...
Devamını Oku

Sebzeli Pide

Sebzeli pide, içerisinde malzeme olarak farklı sebzelerin bulunduğu bir pide çeşididir. Ülkemizde bölgesel olarak yapılış açısından farklılıklar gösteren seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar
Kıymalı Pide İçi Hazırlama
Patatesli Pide
Kaşarlı Pide İçi
Peynirli Pide İçi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024