Görele Pide

Görele Pide, 85 yıllık bir geçmişi bulunan pidenin Görele'de yapılan ve o yere özgü ayrı bir lezzeti olanına da Görele pidesi ismi verilmektedir. Görele pidesinin lezzetli olması o yörede yapanların verdiği emeğin yanı sıra fırının ısısından sunuma kadar ayrı özen gösterilmesidir. Bu yazımda sizler için evde kolaylıkla yapabileceğiniz Göreli pidesi tarifi yazdım.
Umarım beğenirsiniz, kolay gelsin.

Göreli Pidesi İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 4 su bardağından bir parmak az un
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

Göreli Pidesinin İç Malzemesi için

  • 300 gram kıyma
  • 2 ya da 3 adet orta boy soğan
  • Göz kararı tuz

Göreli Pidesinin Üzeri için

  • 2 adet yumurta
Göreli Pidesi Nasıl Yapılır?

Göreli pidesini kıymalı olarak hazırlamak için ilk olarak, derin ve geniş bir kabın içerisine 3,5 su bardağı su koyulur. Üzerine, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenip, suyun içinde tüm malzemelerin erimesi sağlanır. Daha sonra, kabın içine 4 su bardağından bir parmak eksik olan un yavaş yavaş eklenir ve yumuşak bir hamur kıvamını alana kadar iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra, 200'er gram parçalar halinde koparılır ve her parça tek tek yumak haline getirilir. Yumak haline getirilmiş olan hamurlar dinlenip, daha kolay açılır hale gelmesi için 15 dakika kadar dinlendirilir.
Dinlendirilen hamurlar kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda 10-15 cm eninde açılır. Daha sonra, yapışmaz bir tava alınır ve içine 300 gram kıyma koyulup, orta ateşte kıymalar kavrulana dek ara ara karıştırılır. 2 ya da 3 adet orta boy kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra, küp-küp doğranır ve kavrulan kıymanın içine eklenir. Göz kararı tuz da tavaya eklendikten sonra, tüm malzemeler karıştırılıp, ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Göreli pidesinin iç malzemesi de hazır olduktan sonra, kayık şeklinde açılan hamurların her birine tek tek bu malzemeden koyulur. Malzemenin dışında kalan hamurun kenar kısımları da malzemenin üzerinde birleştirilerek hamurun üzeri kapatılır. Bir kâseye 2 adet yumurtanın sarısı koyulur ve çırpılır. Son olarak, çırpılan yumurta sarısı bir fırça yardımı ile pidelerin üzerine sürülür ve hazırlanmış olan Göreli pideleri bir fırın tepsisine alınarak, önceden ısıtılmış 300 derecedeki fırında yaklaşık 10 ile 15 dakika arası kaldıktan ve pidelerin üzeri kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak olarak servis edilir.

Göreli pidesinin diğer et ürünleri ile yapılışı da bu şekildedir. Yalnız, peynir ile yapılanında bazı yerler farklıdır. Peynirli Göreli Pidesinde, hamur aynı şekilde hazırlanır ve peynir olarak köy peyniri tercih edilir. Hamurun yapılışı aynı olsa da açılış şekli farklıdır. Peynirli göreli pidesinde hamur küçük bir daire şeklinde ve kenar kısımları kıvrılarak açıldıktan sonra, kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülür. Hamurun iç kısmına da rendelenmiş köy peyniri koyulur ve aynı şekilde pişirilip, sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

21.01.2024 17:24:32
Görele Pide ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Görele Pide Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Görele Pide"
Sahane ben goreleliyim Zburnunda yedigim lezzette olmadi
Muammer cankak . 25.04.2017

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar, Pide, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi Hazırlama

Kıymalı pide içi hazırlama; aslında pide yapımında en kolay aşamalardan bir tanesidir. Pide özellikle aniden bastıran ya da özel günlerde kalabalık misafirle...
Devamını Oku

Patatesli Pide

Patatesli pide, patatesli pide herkesin severek tükettiği pide çeşitlerindendir. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerin de beş çaylarında ya da akşam yemekle...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide İçi

Kaşarlı pide içi, yapımı belki de en kolay olan pide çeşididir. Bazı insanlar et yemeyi sevmez ya da isteseler bile et tüketmesi uygun olmadığı için et ...
Devamını Oku

Peynirli Pide İçi

Peynirli pide içi, denilince belki birçok kişinin aklına kaşar peyniri gelmektedir. Peynirli pide harcı kaşar peyniri ile yapılabileceği gibi beyaz peynir il...
Devamını Oku

Oktay Usta Pide Tarifi

Oktay Usta Pide Tarifi, pide muhakkak hepimizin vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor. Birçok çeşidiyle herkesin zevkine ve damak tadına göre farklı ta...
Devamını Oku

Güveç Pide

Güveç pide, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir pide çeşididir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin ve mineral kaynağıdır. Güveç pide doyurucudur. Besleyici...
Devamını Oku

Tavuklu Pide

Tavuklu pide, Tavuk etinden hoşlanan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olan tavuklu pide herkesin yapabileceği kolaylıktadır. Akşam yemeği veya öğle men...
Devamını Oku

Mayasız Pide Hamuru

Mayasız Pide Hamuru, Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolmasıdır) gelmektedir. Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Ya...
Devamını Oku

Çökelekli Pide

Çökelekli pide, çökelekli pide çok sevilerek tüketilen pide tariflerindendir. Genellikle sabah kahvaltılarda tüketilir, diğer öğünlerde de rahatlıkla tüketeb...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve lezzetiyle dillerden düşmeyen yemeklerinden biri de pide çeşitleridir. Her yaş grubunun dama...
Devamını Oku

Mantarlı Kaşarlı Pide

Mantarlı Kaşarlı Pide, Mantarlı kaşarlı pide özellikle sebze tutkunu olan insanlar için kaçınılmaz lezzetli bir tariftir. Mantarlı kaşarlı pideyi kültür mant...
Devamını Oku

Pide Hamuru Nasıl Yapılır

Pide Hamuru Nasıl Yapılır, Hamur yiyecekleri evlerin vazgeçilmesidir hatta pide denilince ev halkında bir mutluluk oluşur. Ancak pide hamuru yapmak ve isteni...
Devamını Oku

Evde Kıymalı Pide

Evde kıymalı pide, aslında hem misafirleriniz için hem de aileniz için hazırlayabileceğiniz muhteşem yiyeceklerden biridir. Genellikle ülkemizde doğu bölgele...
Devamını Oku

Patlıcanlı Pide

Patlıcanlı Pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcan pidenin en önemli püf noktası acılı olmasıd...
Devamını Oku

Ekmek Hamurundan Pide

Ekmek hamurun pide, çok fazla miktarda doğaçlama gerektiren tariflerdendir. Kolayca hazırlanabilir olması tarifin artılarından biridir. Yemek yapmak için zam...
Devamını Oku

Evde Peynirli Pide

Evde Peynirli Pide, mutfaklardaki nadide tatlardan biridir. Pide yapımına uyan kalite taze peynirin seçilmesi ilk tercih olmalıdır. Böylece evde yapabil...
Devamını Oku

Kır Pidesi

Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeni ile o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide t...
Devamını Oku

Etli Pide Kalori

Etli Pide Kalori, etli pide bizim kültürümüzün vazgeçilmez yemekleri arasında olup hamur işleri ve pidenin yeri tartışmasızdır. Her bölgeye özgü farklı ...
Devamını Oku

Sebzeli Pide

Sebzeli pide, içerisinde malzeme olarak farklı sebzelerin bulunduğu bir pide çeşididir. Ülkemizde bölgesel olarak yapılış açısından farklılıklar gösteren seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar
Kıymalı Pide İçi Hazırlama
Patatesli Pide
Kaşarlı Pide İçi
Peynirli Pide İçi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024