Evde ramazan pidesi yapmakve kendinize ya da misafirlerinize sıcacık ikram etmek artık çok kolay hale geldi. Ramazan denilince akla gelen yiyeceklerin en başında ramazan pidesi gelir. Bunun için hazırlık ve bekleme süresi dahil sadece iki buçuk saate ihtiyacınız var.
Evde ramazan pidesiyapmak için gerekli olan
malzemeler
- Beş Bardak un
- 250 mililitre ılık su
- 100 mililitre ılık süt
- Bir çorba kaşığı tereyağı
- Üç çorba kaşığı zeytinyağı
- Bir çorba kaşığı toz şeker
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir paket Yuva instant kuru maya
Üzeri için
- Susam
- Çörek otu
- Bir adet Yumurta sarısı
- İki yemek kaşığı yoğurt
Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?
Evde ramazan pidesi yapmak için bize öncelikle karışımı hazırlamak için genişçe bir kap ve pideyi pişirmek için bir tepsi lazım. Beş bardak unu geniş bir kaba boşaltın ve üzerine bir paket instant kuru mayayı ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra üzerine ılık suyu ilave edin. Ilık sütü ve tereyağını ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Zeytinyağını, toz şekeri ve tuzu ilave edin. Ardından elinizle yaklaşık 15 dakika, mikser ile 10 dakika yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru düz bir zemin üzerine alıp 5 dakika daha elinizle yoğurun. Bu işlemin ardından hamurun hafif cıvık kıvamda olmasına dikkat edin. Hafif cıvık kıvamda olan yoğurulan hamurun üzerini ıslak bir bezle örtün ve 2 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
Bu sürenin sonuna doğru fırınınızı 225 derecede ısıtın ve fırınınız hazır beklesin.
2 saatin sonunda hamuru açıp iki eşit parçaya bölün ve hamura pide şeklini verin. Pide şeklini alan hamura keskin bıçakla üzerini çizerek şekil verebilirsiniz. Üzerine dökmek için 1 yumurta sarısını ve yeteri miktardaki yoğurdu karıştırın. Yoğurt ve yumurta sarısı karışımıyla pide üzerini fırça veya kaşıkla sıvayın. Ardından üzerine bol miktarda susam ve çörek otu atın. Önceden hazırlamış olduğunuz 225 derecedeki fırınınızın tabanına çelik bir kap ya da borcam yerleştirip içerisine kaynamış su koyun. Sudan çıkan buhar pidenin pişmesini sağlayacaktır. Pişireceğiniz tepsi üzerine hafifçe un serpin. Hamuru üzerine koyun ve 25-30 dakika kadar üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Uyarı: Pidenin tabanının yanmaması için iç içe geçirdiğiniz iki tepsi kullanabilirsiniz. Ayrıca pişirmeye bıraktığınızda arada bir altına bakmayı unutmayın.
Pidenin sıcaklığı evinize yansısın. Sevdiklerinizle hep birlikte yemeniz dileğiyle.
Afiyet olsun.