Cıvıklı Pide
Cıvıklı pide, Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir pide çeşididir. Develi belediyesi bu pide çeşidinin 2008 yılında patentini almıştır. Düğünlerde, cenazelerde, toplantılarda Kayseri'de bolca yaptırılıp misafirlere ikram edilir. Kayseri'ye gittiğinizde yol boyunca cıvıklı yapılan pide salonlarını görebilirsiniz.
Cıvıklı pidenin tarihi Develi de bulunan fırın kalıntılarıyla ilişkilendirilerek Hititlere dayandırılmaktadır.
Peki pidenin adı neden cıvıklı? Cıvıklı, tüm parça etin çift bıçak arasında kıyılarak cıvık bir hal almasıyla verilen addır. Yani malzemesinden kaynaklanıyor. Cıvıklı pide, yöre kültürüyle o kadar özdeşleşmiş ki Aşık Seyrani tarafından " Meşhur Develi Cıvıklısı " fermanı yazılmıştır.
Cıvıklı Pide Malzemeleri- Yarım kilogram koyun eti
- 100 gram kuyruk yağı
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 1-2adet yeşil biber
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket maya
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
Cıvıklı Pide Nasıl Yapılır?
Koyunun bel ve kaburga etlerinin siniri alındıktan sonra çift bıçakla elde ince ince kıyın, bir gün buzdolabında dinlemeye bırakın. Diğer gün soğanalar ince ince kıyın ve etin içine katın. Domates ve biber de ince ince kıyıp kıymaya katın (İsteğe göre) tüm malzemeleri iyice harmanlayın.
Hamuru için, Ilık suya şeker ve mayayı koyup kabarmasını bekleyin.
Karışıma tuz, yağ ve unu ekleyip iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp bir saat dinlendirin. Hamuru eşit bezeler halinde bölüm ve oklava yardımıyla açın. İçine hazırladığınız harcı koyun ve ister kendi fırınınızda ister mahalle fırının da pişirmeye verin. Bol limon ve ayranla servis edin.
Afiyet olsun.!
20.01.2024 06:32:49
Cıvıklı Pide ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|