{ "title": "Tırnak Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/tirnak-pide.jpg", "date": "21.01.2024 01:53:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tırnak pide, döner, İskender gibi et yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Bu tür et yemeklerinin altına kare şeklinde kesilerek sıralanır. Üzerine et döşenerek servise sunulur. Tırnak pide ayrıca Ramazan sofralarının da olmazsa olmazlarındadır. Tırnak pide genelde dışarıda yenen bir pide çeşidi olsa da ev ortamında da kolaylıkla yapılabilir. Tırnak pide evde nasıl yapılır, gelin hep birlikte hazırlayalım.

Tırnak Pide İçin Gerekli Malzemeleri
Tırnak Pide Nasıl Yapılır?

Tırnak pide için elenmiş un yoğurma kabına alınır. Üzerine tuz ve toz şeker ilave edilip karıştırılır. Karışan malzemelerin orta kısmı havuz şeklinde açılır. Maya el ile parçalanarak una eklenip, üzerine 1,5 su bardağı su yavaş yavaş ilave edilir. Malzemeleri tamamlanan hamur özleşene kadar yaklaşık 10 dakika yoğrulur. Çok sert olmayacak bir hamur elde edilir. Hazır hale gelen hamurun üzerine bir örtü kapatılarak yarım saat dinlendirilir.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Mayalanan hamurun sönmesine izin vermeden fırın kabına alınır. Bir santim kalınlığında el ile açılır. Hamurun ele yapışmaması için el hafif ıslatılabilir ya da yağlanabilir. Açılan hamur tırnak yardımı ile bir santim kenardan katlanarak yuvarlanır. Parmak uçları sürekli ıslatılarak hamurun her tarafı tırnaklanır. Ardından hamura bıçak ile çok bastırmadan yanlardan şerit şeklinde çizikler atılır. Pidenin üst kısmına susam serpiştirilerek yarım saat kadar tepsi mayasının gelmesi beklenir. Mayalanan pidenin üzerindeki tırnak izleri tekrar tazelenip soğuk fırına sürülür. Fırın 200 dereceye ayarlanarak üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }