{ "title": "Soğanlı Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/soganli-pide.jpg", "date": "19.01.2024 12:04:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soğanlı pide, pide Türk mutfağında yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Normal ekmek gibi sofraları süsleyen pide ayrıca kebap, döner, İskender gibi et yemekleri ile de yaygın bir şekilde tüketimi yapılmaktadır. Pide hamuru hazırlandıktan sonra pide şeklinde açılarak içinde kullanılmak için peynir, kıyma, et, farklı sebzeler ile iç harç hazırlanıp üzerine yerleştirilir. Pide tek başına bir yemek olma özelliğine sahiptir. Soğanlı pide de farklı bir iç harçla hazırlanan bir pide türüdür. Soğanın o muhteşem lezzeti ortaya çıkan pidenin tadına doyum olmaz. Özellikle soğan tüketmeyi sevmeyen kişiler için soğan tüketmenin kolay yollarından biridir. Bu sayede hem muhteşem bir lezzet ile buluşulur hem de soğanın o mucizevi faydalarından yararlanılabilir.

Soğanlı Pide İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
İçi için
Üzeri için
Soğanlı Pide Nasıl Yapılır?

Soğanlı pidenin hamuru için çukur bir kabın içine un elenerek aktarılır. Maya, toz şeker ve ılık süt bir kâsenin içinde buluşturularak üzeri kapatılıp kabarması beklenir. Kabaran sütlü maya çukur kabın içine alınan unun ortası havuz şeklinde açılarak boşaltılır. Üzerine yeteri kadar da tuz eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilene kadar iyice yoğrulur. Hazır hale gelen hamurun üzeri bir örtü ile kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır.

Bu arada iç harç hazırlanmaya başlanır. İç harç için soğanların kabukları soyulup yıkanır. Soğanlar tercihe göre robotta çekilebilse de el ile ince piyazlık doğrandığında sonuç daha güzel olacaktır. Tüm soğanlar doğrandıktan sonra uygun bir tencereye alınıp üzerine 1 çay bardağı su eklenip eklenen suyu çekene kadar orta hararetli ocakta pişirilir. Suyunu çeken soğanlara 2 kahve fincanı kadar sıvıyağ eklenip, kavrulur. Soğanlar istenilen kıvama ulaştıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletilir. Beyaz peynir bir çatal yardımı ile ezilir. Maydanozlar incecik kıyılır. Peynir, maydanoz, karabiber ve kırmızı toz biber soğuyan soğanlara eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Mayalanmaya bırakılan hamur bir iki defa yoğrularak iki eşit parçaya bölünür. Fırın kabı yağlanarak hamurun bir parçası yağlanmış tepsiye el ile yayılır. Tepsiye yayılan hamurun üzerine hazırlanan iç harç her tarafını kapatacak şekilde yayılır. Kalan diğer hamur tepsi boyutunda el ile açılarak iç harcın üzerine serilir. Tepsiye hazırlanan soğanlı pide keskin bir bıçak yardımı ile kare şeklinde dilimlenir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilir. Pidenin üzeri istenilen kızarıklığa ulaşana kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir. Fırından alınan soğanlı pide yanında ayran ile sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }