{ "title": "Şekerli Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/sekerli-pide.jpg", "date": "19.01.2024 23:04:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Şekerli pide, Elazığ ve Gaziantep yörelerinde yaygın bir şekilde hazırlanan pide çeşitlerinden biridir. Şekerli pide tuzu alınmış inek peyniri kullanılarak hazırlanmaktadır. Pide genelde başlı başına bir ana yemek türü olsa da şekerli pide akşam yemeklerinden sonra tatlı niyetine tüketilebilir. Elazığ ve Gaziantep'te iç harcı evde hazırlanır ve pişirilmesi için fırına gönderilir. Ancak şekerli pide evde de pişirilebilir. Ev ortamında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz şekerli pide ile evinizin yıldızı olabilir, misafirlerinizi bu muhteşem lezzet ile kıskandırabilirsiniz.

Şekerli Pide İçin Gerekli Malzemeleri
Şekerli Pide Nasıl Yapılır?

Şekerli pidenin hamuru için geniş bir kabın içine un elenerek alınır. Ortası açılarak maya el ile ezilerek eklenir. Ezilen mayanın üzerine 1 kahve kaşığı toz şeker ve ılık su eklenerek maya su ile iyice ezilir. Üzerine tekrar süt, yeteri kadar tuz ve 1 çay bardağı sıvı yağ eklenip homojen bir şekilde yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamına göre süt ya da un eklenip kıvamı ayarlanabilir. Hazırlanan hamurun üzerini sıkıca kapatarak sıcak bir ortamda yarım saat mayalandırılır.

Çukur bir kabın içine tuzsuz peynir alınarak ezilir. Üzerine toz şeker, yumurtalar ve oda sıcaklığında erimiş margarin eklenerek karıştırılır. Margarin ocakta hafif eritilerek malzemelere eklenebilir. Mayalanan hamurdan göz kararı parçalar alınarak tezgâhın üzerinde el ile açılır. İçine hazırlanan iç harçtan yayılarak hamurun kenarı pide şeklinde kıvrılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Fırın kabı yağlanarak hazırlanan pideler fırın kabına sıralanır. Pideler 200 derecelik fırına verilerek üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletilir. Fırından alınan pideler ilk sıcaklığını attıktan sonra servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }