{ "title": "Sebzeli Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/sebzeli-pide.jpg", "date": "20.01.2024 04:42:53", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Sebzeli pide, içerisinde malzeme olarak farklı sebzelerin bulunduğu bir pide çeşididir. Ülkemizde bölgesel olarak yapılış açısından farklılıklar gösteren sebzeli pidenin genel olarak elbette ki bir yapılışı vardır. Birazdan vereceğim tarif, genel olarak insanlarında sebzeli pideyi yapış şekilleridir. Sebzeli pide son derece yaygın bir şekilde tüketilen bir yiyecektir. Sebzeli pidenin en çok sevilmesine neden olan etken tabi ki içerisinde bulunan sebzelerin pideyle birleşmesi sonucunda ortaya çıkan lezzettir. Bu durumun yanı sıra insanların sebzeli pideyi tercih etmelerine neden olan en büyük etken ise bu pidenin hemen her öğünde gönül rahatlığı ile tüketilebilir olmasıdır. Bu nedenle sizlerde istediğiniz her öğün için sebzeli pide tüketebilirsiniz. Elbette ki sebzeli pideyi tek başına tüketmek yerine, yanına açık bir çay, sebzeli pideden lezzet almanız için çok büyük etkilerde bulunacaktır. Sebzeli pide, adından da anlaşıldığı gibi içerisinde bol sebze bulunan ve diğer pidelerden farklı olarak kıyma kullanılmayan mükemmel bir yiyecektir. Bu özelliği ile sebzeli pide diğer kıymalara göre aslında her ne kadar malzemesi bol görülse de içerisinde kullanılan malzemelerin maliyetinin az olması nedeni ile maddi olarak daha düşük fiyatlara mal olmaktadır. Tüm bu özellikleri nedeni ile sizlerde hangi pide çeşidini yapacağınızı düşünüyorsanız düşünmeye son vererek sebzeli pide yapılışına başlayabilirsiniz. Fakat başlamadan önce belirtmek isterim ki sebzeli pide yapılışı sırasında hamur hazırlama aşamasını geçelim. Bu hamuru normal standartlarda hazırlayarak direk olarak sebzeli pide yapılışına geçin.

Sebzeli Pide Malzemeleri
Sebzeli Pide Nasıl Yapılır?

Öncelikle hem lezzet açısından hem de hijyen açısından temizlenebilir ve yıkanabilir malzemelerin tümünü temiz bir şekilde yıkayarak suyunu süzelim. Özellikle sebzelerin tozlardan arınması için iyi bir yıkama işlemi gereklidir. Şimdi taze soğanları ve biberleri ince ince yemeklik bir şekilde kıyalım. Bu soyma işleminden sonra ise domateslerin ikisinin de kabuklarını temiz bir şekilde soyun ve bu domatesleri küp-küp doğrayın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli durum domateslerin soyulması sırasında kabukların tamamen soyulmasıdır. Aksi durumlarda sebzeli pide yenirken ağza domates kabukları gelebilir.

İkinci aşamada ise tavayı ocağa alalım ve dört çorba kaşığı hüneri tavada eritin ve iyice kızdırın. Bu şekilde kızan hünerin içerisinde daha önce doğramış olduğunuz biberi ekleyin ve biraz pembeleşinceye kadar pişirin. Bu rengi alan biberlerin üzerine ise mantarların tümünü ve ince ince kıydığınız taze soğanları ilave edin. Bir süre karıştırarak pişirdikten sonra ise istediğiniz baharatları ekleyerek iyice karıştırın. Bu şekilde işlemi tamamlayarak suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.

Sebzeli biber yapılışında kullanılacak olan hamuru parçalara ayırarak bezeler yapın. Bu bezeleri ise kayık şeklinde açarak içerisine sebzeler ile yaptığınız harcı ekleyin. Bezeleri açarken eğer el beceriniz var ise elle açın, eğer el beceriniz yetersiz ise bir merdane kullanarak un ile açabilirsiniz. Açtığınız hamurun ortasına harcı ekledikten sonra ise kenarlarını bir santim içe kıvırarak kapatın. Bu işlemin sonunda ise kenarlara malzemelerde bahsettiğimiz yumurtanın sarısını sürün. Bu işlemi tüm pidelere yapın.

Son olarak fırınınızı önceden ısınması amacı ile 200 dereceye ayarlayın ve sebzeli pide pişecek tepsinin dibini yağlayın. Sebzeli pideleri tepsiye dizin ve ısınmış olan fırına atın. Tam olarak kızaran pideleri dilimleyerek sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }