{ "title": "Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/pide.jpg", "date": "20.01.2024 02:33:38", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Pide, ana malzemesi un olan ve fırında pişirilen yassı bir şekli olan ekmek türüdür. Karbonhidrat bakımından zengindir. İçli ya da sade yapılabilir. Kıymalı, tavuklu, mantarlı, kaşarlı, çökelekli, pastırmalı, kavurmalı, sebzeli, patatesli, yumurtalı karışık birçok çeşidi vardır. Hepsi birbirinden lezzetli tariflerden bazılarıdır. Sabah kahvaltılarında öğlen yemeklerinde akşam sofralarında rahatlıkla yapılabilir. Konya'nın meşhur etli ekmeği lahmacun pizza da birer pide çeşididir. Pidelerinizi hazırlayıp buzdolabının buzluk bölümünde de uzun süre saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkarıp ısıttığınız zaman yine aynı lezzeti elde edeceksiniz. Pide yanında yayık da yapılmış ayran çoban salata ve turşu eşliğinde daha da lezzetli bir hal alır. Pide yapımı için ilk olarak hamuru hazırlanır ve ardından iç harç hazırlanır ve pide hamuru açılıp iç harç ile kaplanarak fırınlanması şeklinde hazırlanır. Sıcak olarak servis edilir. Çok sevilen pidenin tarifine bakalım.

Pide yapımı için gerekli malzemeler
Pide iç harcı yapımı için
Patatesli pide yapımı, patatesli pide yapımı için ilk olarak patatesler yıkanır ve bir tencereye alınır üzerini geçecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır. Patatesler haşlanırken hamuru yoğrulmaya başlanır. Hamuru için bir tencereye üç su bardağı su konulur ve ılıtılır. Sıcaklığı eli yakmayacak halde olmalıdır. Ilımış olan süt derin bir kaba alınır üzerine sıvı yağ ve tuz eklenir ardından yavaş yavaş un eklemesi yapılır. Yoğurmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelince daha un konulmaz. Hamurun üzeri temiz bir bez ile örtülür. Bir kenara alınır. Patatesler kontrol edilir ve pişmiş ise ocaktan alınır suyu süzülür ve soyulur. Soyulan patatesler bir kaba alınır ve patates ezici ya da çatal yardımı ile ezilir. Ardından bir kenara alınır ve bir adet kuru soğan soyulur ve tencereye alınıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ eklenir ve soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir tatlı kaşığı salça ilave edilir. Salça da kavrulunca ezilmiş patatesler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Tuzu ve pul biberi eklenir iyice karıştırılır. Ocaktan alınır. Dinlenmiş olan hamur merdane ya da oklava yardımı ile açılarak patatesli harç konulur. Tüm pideler hazırlanınca yüz seksen derece fırına sürülür ve kızarana kadar pişirilir. Ardından sıcak servis edilir.
" } ] }