Pide İçi Hazırlama; özellikle çalışanların akşamları kurtarıcısı olan pide, iç malzemesine göre sabah kahvaltılarında da sofrayı özel hale getiren bir yemektir. Pide çoğunlukla fırına verilir. Pide içi ise evde hazırlanır. Pide içi hazırlama, kişinin tercihine göre farklı olabilir. Anadolu'da pidesiyle meşhur olan birçok yöremiz vardır. Pide iç malzemeleri yöreye göre de değişebilmektedir. Pideler piştikten sonra buzdolabı poşetine konularak buzlukta bozulmadan saklanabilir. Ayrıca pide içini de fazla hazırlarsanız çiğ olarak saklama kabında buzlukta arzu ettiğiniz bir zamana kadar bekletebilirsiniz. Pide içi hazırlarken mutfak robotu da kullanabilirsiniz fakat malzemenin suyunu çıkardığı için çok tercih edilmez.
Çökelekli Pide İçi Hazırlama İçin Malzemeleri
Yarım kilo tuzsuz çökelek (Lor veya teneke peynirde olabilir)
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 demetin yarısı kadar maydanoz
2 diş sarımsak
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
3 adet sivri biber
İsteğe göre bir tutam dereotu konulabilir.
Baharatlar:1 tatlı kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kırmızı biber
Çökelekli Pide İçi Hazırlama: Çökelek derin bir kaba alınır. Bir fincan zeytinyağı ilave edilir. Salça eklenir ve karıştırılır. Sivri biberler çekirdek ve saplarından temizlenir. Mümkün olduğu kadar küçük doğranır. Biberler malzeme olan kaba eklenir. Maydanoz ince ince doğranır. Malzemelere eklenir. Rendenin ince yeriyle 1 kuru soğan ve sarımsak rendelenir. Malzemeye eklenir, karıştırılır. Tuz ve baharat ilave edilir. Karıştırılır. Bir kaşık tereyağı birkaç parça yapılıp malzemeye eklenir. Malzeme fırına gönderilir ya da evde hazırlanan hamurda kullanılır. (4-5 pide çıkar)