{ "title": "Pide Ekmek", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/pide-ekmek.jpg", "date": "19.01.2024 05:44:10", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Pide ekmek: Pide çok tercih edilen hamur işi yani ekmek gibidir. Pide ekmeği özellikle ramazan aylarında çok tüketiliyor. Normal günlerde de evde yapabilirsiniz ve kolay bir şekilde yapılıyor. Evde yapılan pide ekmeği sanki başka tadı, kokusu ve sıcaklığı oluyor. Pide ekmeğinin yanında zeytin, peynir çay çok güzel gidiyor. Pide ekmeğinin birçok çeşidi vardır. Susamlı, yumurtalı ve içli olmak üzere farklı şekillerde yapılıyor. Pide ekmeği taze taze yenilirse daha çok lezzetli oluyor. Normal ekmek yerine pide ekmeği çok tercih ediliyor. Doyurucu, besleyicidir ve enerji veriyor. Özellikle et yemekleri ile ya da köfte ile yenilen leziz ve farklı bir ekmektir. Pide ekmeğinin hamuruna isteğe göre yarım bardak tam buğday unu ilave edebilirsiniz. Misafirlerinize ikram edeceğiniz mükemmel bir ekmektir. Çocuklar da çok severek yiyorlar. Pide ekmeğinin içeriğinde protein ve vitamin mineral bulunuyor. Bu yüzden çok sağlıklıdır.

Pide ekmeğinin malzemeleri
Pide ekmeğinin elde nasıl yapılır?

Eğer elle yapıyorsanız unu, şekeri, tuzu ve mayayı geniş bir kapta karıştıralım. Sonra oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 8 dakika kadar yoğuralım. Hamurumuz çok yumuşak ve biraz ele yapışan bir kıvamda olacaktır. Eğ mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, şekeri, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alalım. Oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğuralım. Hamurumuz yine ele yapışan bir kıvamda olması gerekiyor. Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat oda sıcaklığında bekletelim. Daha sonra hamuru 8 eşit parçaya ayıralım. Her bir parçayı unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısmı bohça yapar gibi büzüp kapatalım. Üstlerine parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak 1 cm kalınlığında yuvarlak veya oval şekil verelim. Ekmekleri iyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirelim. 15 dakika ılık bir yerde bekletelim. Daha sonra önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 8-10 dakika ya da üstü hafifçe renk alana kadar pişirelim.

Pide ekmeğinin makinede nasıl yapılır?

Pide ya da ekmekler ekmek makinesinde de çok güzel oluyor ve daha kolay yapılıyor. Makinenizi önce hazır hale getirin. Sonra makinenin haznesine ilk olarak sütü, suyu ve zeytinyağını koyalım. Üzerine unu kaşıkla serperek malzemeleri örtecek şekilde ilave edelim. Daha sonra üzerine tuzu şekeri ekleyelim. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı da ilave edelim. Makine haznesini makineye yerleştirelim ve kapağını kapatalım. Hamur programını seçelim ve makineyi çalıştıralım.

Makine 5-10 dakika çalıştıktan sonra makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğuna emin olalım. Eğer iyi karışmamışsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edelim. 10 dakika sonra hamuru kontrol edelim. Hamurun kıvamı kulak memesinden çok daha yumuşak olması gerekiyor. Hamuru koyu ve sert ise biraz daha su ilave edelim ve hamurumuz yumuşak olsun. Sonra hamurumuzu makineden alalım ve hamurumuzu 8 eşit parçalara bölelim.

Her bir hamurumuzu unlayalım ve mutfak tezgâhına koyalım. İki elimizle yuvarlayalım. Altta kalan kısmını bohça yapar gibi büzelim ve kapatalım. Sonra üstlerine parmak uçlarımızla hafifçe bastıralım ve 1 cm kalınlığında yuvarlak ve oval şekiller verelim. Pide ekmeklerimizi iyice unlanmış tepsiye yerleştirin. Daha sonra 15 dakika ılık bir yerde bekletelim. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 8-10 dakika üstü hafif kızarana kadar pişirelim ve sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }