{ "title": "Mayasız Pide Hamuru", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/Mayasiz-Pide-Hamuru-93.jpg", "date": "19.01.2024 05:47:14", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mayasız Pide Hamuru, Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolmasıdır) gelmektedir. Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Ramazan pidesi, Ermenistan'da yapılan matnakaş ile benzerlik gösterir. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide, yumurtalı olarak da satılıyor. Saraya ise Top-kapı Sarayında has fırın adı verilen bir bölümde pide ve ekmek pişiriliyordu. Ramazan'da İftar ve sahur sofralarımızda afiyetle yenilen ramazan pidesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir lezzettir. Bu evrede gelişim gösteren ve mutfağımız da bulunan hemen hemen her malzemeden pide yapmışızdır. Bu lezzetin en gözde olan pide katıkları Kıymalı, kuşbaşılı, pastırmalı, tavuklu, sosisli, peynirli, mantarlı, ıspanaklı ve yanında lahmacun hatta tahinli ballı cevizli olanlarını saymak mümkündür. Biz ise burada yukarıda verdiğimiz herhangi bir malzemeyi kullanarak ev pideleri yapımında kullanmak için pide hamurunun mayasız olarak nasıl yapıldığının tarifini vermeye çalışacağız.

Mayasız Pide Hamuru Yapımı İçin Malzemeleri
Mayasız Pide Hamuru Nasıl Yapılır?

Mayasız Pide Hamurunu özellikle pazar kahvaltılarında hamurun mayalanmasıyla vakit kaybetmeden aynı lezzetle pratik olarak deneyebilirsiniz. Unu içinde yoğuracağımız kaba alın ortasını kuş yuvası şeklinde açın. Yumurtayı, yağı, yoğurdu, tuzu, kabartma tozunu ve sirkeyi una ekleyin ve karın. Yalnız Kabartma tozunu unu karmadan sirkeyle birebir temas ettirin. Hamurunuz daha güzel kabaracaktır. Süt ya da suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin ve hamuru 20-40 dakika dinlendirin. Devamında yapacağınız pideleri malzemelerine göre, bezeler alıp merdaneyle açın. Ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Baş kısımları içe doğru katlayıp. Kenarları harcın üzeri kapanmayacak şekilde ortaya katlayın. Yani orta kısım hafif açık kalsın. Fırın tepsisine dizin. 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında hafif pişirin. Pişmeye yakın pidelerin üzerine yumurta sarısı sürün (Yumurtanın erken sürülmesi pidelerin pişmeden kızarmasına neden olacaktır) ve üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

" } ] }