{ "title": "Mayalı Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/Mayali-Pide-96.jpg", "date": "19.01.2024 15:48:41", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Mayalı pide, mutfakların vazgeçilmez lezzetidir. Özellikle de ramazan ayının yaklaşmasıyla fırından alınan sıcacık pideler iftar sofralarını bereketlendirir. Mayalı pide kişinin damak zevkine göre sade veya çeşitli olarak yapılabilir. Mayalı pide çeşitlerinde kaşarlı, sucuklu, kuşbaşılı, kıymalı, yumurtalı ve karışık pide gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Mayalı pidenin hamuru mayanın etkisiyle kabararak ilk kez deneyecek olanlara ufacık mayadan ne kadar çok pide çıktı dedirtmeyi başarıyor. Üstelik mayalı pidenin ana malzemesi olan mayayı her marketten kolaylıkla temin edebilirsiniz. Külfet getirmeyen ve hazırlaması bir o kadar pratik olan mayalı pidede ister kuru maya isterseniz de yaş maya kullanabilirsiniz. Kuru veya yaş maya kullanmanız pidenin tadını değiştirmeyecektir. Özellikle köy yerlerinde taş fırında odun ateşinde yavaş yavaş pişirilen mayalı pidenin tadı damaklardan gitmiyor.

Mayalı Pide İçin Gereken Malzemeleri
Mayalı Pide Hamuru Nasıl Yapılır?

Mayalı pide hamurunun hazırlanmasındaki ilk aşama oda sıcaklığındaki yaş maya derince bir kapa konur. Üzerine toz şeker ve ılık su ilave edilir. Maya kabarana kadar ağzı kapalı şekilde dinlendirilir. Mayanın kabarma hızı ortam sıcaklığıyla orantılıdır. Sıcak bir yere bekletirseniz 5-10 dakikanızı alacaktır. Kabın içine sütü, Ayçiçek yağını, tuzu ve unu ekliyoruz. Unu azar azar ve eleyerek eklemekte fayda var. Un eleyerek eklendiğinde havalı bir hamura sahip olursunuz. Mayalı pidenizin hamuru kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olduğunda yoğurma işlemi tamamlandı demektir. Mayalı pide hamurunun üzeri biz bez veya tencere kapağı yardımıyla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Sıcak bir ortamda hızla kabaran hamurunuz şekil vermeye hazır. Mayalı pide hamurunuza istediğiniz şekli vererek isterseniz kapalı veya açık pide halinde sunabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü kızarana kadar pişirip fırından çıkmasına yakın üzerine tereyağı sürebilirsiniz. Eğer sade pide yemek istemiyorsanız mayalı pidenizin malzemelerini neyli yapacağınıza göre hazırlayabilirsiniz. Örneğin kıymalı mayalı pide yapmak istiyorsanız iç harcını aynı karnıyarık yemeğinde olduğu gibi hazırlayabilirsiniz. İsteğe göre kıymalı mayalı pidenizin üzerine yumurta kırarak farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }