{ "title": "Mantarlı Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/mantarli-pide.jpg", "date": "21.01.2024 19:18:58", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Mantarlı pide, vejetaryen beslenen kişiler için mantarlı pide kaçınılmaz olacaktır. Mantarlı pideyi kültür mantarı ile hazırlayacağınız gibi köy mantarı ile de yapabilirsiniz. Besleyici özelliği fazla olan mantarlı pide tarifini misafir gelen konuklarınıza veya ailenin bir arada olduğu Pazar akşamları için yapabilirsiniz. Sevdiklerinizin de çok beğeneceği mantarlı pideyi önereceğimiz tarif ile yapmanız halinde herkesten tam not alacaksınız.

Mantarlı Pide İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru İçin Gerekli Malzemeleri
İç Harcı İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri İçin Gerekli Malzemeleri
Mantarlı Pide Nasıl Yapılır?

Mantarlı pidenin hazırlanmasına mayanın kıvamını açarak başlayın. Böylelikle hamurun mayası da kolay gelecektir. Bir paket yaş mayayı bir kâsenin içerisine alın ve üzerine toz şeker ile bir çay bardağı ılık süt ilavesi yapıp karıştırın. Kıvam alan mayayı bu şekilde yaklaşık 5 dakika kadar bekletin. Mayanın ilk mayalanma aşaması gerçekleşecektir. Akabinde unu bir karıştırma kabının içerisine alın ve orta kısmını açın. Unun ortasına sulandırılmış mayayı, tuzu, tereyağını ve zeytinyağı ilavesi yapıp yoğurmaya başlayın. Azar azar süt ilavesi yapın ve hamuru toparlayın. Hamur toparlanacak kıvama geldiğinde yoğurma işlemini bırakın ve üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat kadar bekletin. Oda sıcaklığında bekletilen hamurun mayası daha çabuk gelecektir. Aynı zamanda üzerine kalın bir örtü örterseniz sıcak da mayalama işlemi hızlı olacaktır.

Hamur beklerken siz de bu arada mantarları hazırlamaya geçin. Mantarların eğer kabuk kısımları sağlıklı değilse ve hafifi buruşmuş ise soyarak çıkartın. Ardından çok ince olacak şekilde mantarları dilimleyin. Mantarların içerisine karabiber, tuz ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın. Mayası gelmiş olan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler kopartın ve bezelerden bir tanesini un serpiştirilmiş tezgâh da açın. Açılan hamurun ortasına mantarlı karışımdan ilave edin ve yayın. Pidelerin kenar kısımlarına içe doğru kapatın ve diğer kalan bezelere de aynı işlemi uygulayın.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Eğer yağlı kağıdınız yok ise her tarafını bir fırça ile da yağ sürebilirsiniz. Yağlanmış tepsiye hazırlanmış pidelerden dizin. Pidelerin üzerine sürmek için yumurta sarısı ile zeytinyağını karıştırıp fırça ile pidelerin üzerine sürün. Fırın tepsisini 185 derecelik fırına gönderin ve 20-25 dakika kadar pişirin. Sürenin ardından pideleri kontrol edin. Eğer istenilen kıvamda pişmiş ise pideleri fırından alıp kenarlarına tereyağı veya eritilmiş margarin sürün. Hazır hale gelmiş olan mantarlı pideleri sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }