{ "title": "Kuşbaşılı Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/kusbasili-pide.jpg", "date": "20.01.2024 09:11:37", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Kuşbaşılı Pide, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve lezzetiyle dillerden düşmeyen yemeklerinden biri de pide çeşitleridir. Her yaş grubunun damak zevkine hitap eden pidenin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı kişiler çıtır çıtır pideleri tercih ederken bazıları da yumuşacık olan pideleri tercih etmektedir. Pide ve çeşitleri hemen hemen her öğün tercih edilmektedir. Sabah kahvaltıların da ara öğünler de ve akşam yemeklerin de ve ev hanımlarının beş çaylarında tercih edilen pidelerin yapılışı da çok pratiktir. Pide çeşitleri arasında çok sık tercih edilen kuşbaşılı pidenin yapılışı şu şekildedir;

Kuşbaşılı Pide Hamuru için
İç Harcı için
Kuşbaşılı Pide Nasıl Yapılır?

Pide yapımına öncelikle hamuru hazırlayarak başlayın. Hamur için derin bir kabın içine kuru mayayı koyun. Daha sonra toz şekeri ve ılık suyu ilave ederek karıştırın. İlave ettiğiniz malzemeleri karıştırdıktan sonra ortalama 15 dakika bekletin. Bekleme süresi bittikten sonra hazırladığınız karışımın unun içine yavaş yavaş dökün karıştırın. Daha sonra malzemelerin üzerine yavaş yavaş su ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır. Çünkü yumuşak hamurun mayalanması ve açılması daha kolaydır. Hamuru hazırladıktan sonra üzerini kapatarak dinlenmeye yanı mayalanmaya bırakın. Güzel mayalanması için hamurun sıcak bir ortamda dinlendirilmesi gerekmektedir. Hamur hazırlama işlemi bittikten sonra iç harcı hazırlamaya başlayın. İç harç için öncelikle biberleri, soğanları ve domatesleri temizleyerek ince ince doğrayın. Daha sonra sarımsakları soyarak rendeleyin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra kuşbaşı etini bir kabın içerisine koyun. Üzerine doğradığınız yeşil biberleri, soğanları, domatesleri ve sarımsağı ilave ederek karıştır. Karıştırdıktan sonra karabiberini, pul biberini ve tuzunu koyarak bütün malzemeleri güzelce karıştırın. İç harcı hazırladıktan sonra mayalanan hamurdan orta büyüklükte bezeler alın. Aldığınız bezeleri oklava yardımıyla tezgâhın üzerinde oval şekilde açın. Açtığınız hamurun kalınlığı ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır. Orta kalınlıkta olması gerekir. Hamuru açtıktan sonra içlerine hazırladığınız kuşbaşılı harçtan koyun ve her tarafına eşit gelecek şekilde yayın. İç harcı yaydıktan sonra pideleri önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen pideleri bir bezin arasına alarak bir süre bekletin. Bezin arasında bekletince pideler yumuşacık olacaktır. Beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
" } ] }