{ "title": "Görele Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/gorele-pide.jpg", "date": "21.01.2024 17:24:32", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Görele Pide, 85 yıllık bir geçmişi bulunan pidenin Görele'de yapılan ve o yere özgü ayrı bir lezzeti olanına da Görele pidesi ismi verilmektedir. Görele pidesinin lezzetli olması o yörede yapanların verdiği emeğin yanı sıra fırının ısısından sunuma kadar ayrı özen gösterilmesidir. Bu yazımda sizler için evde kolaylıkla yapabileceğiniz Göreli pidesi tarifi yazdım. Umarım beğenirsiniz, kolay gelsin.

Göreli Pidesi İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Göreli Pidesinin İç Malzemesi için
Göreli Pidesinin Üzeri için
Göreli Pidesi Nasıl Yapılır?

Göreli pidesini kıymalı olarak hazırlamak için ilk olarak, derin ve geniş bir kabın içerisine 3,5 su bardağı su koyulur. Üzerine, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenip, suyun içinde tüm malzemelerin erimesi sağlanır. Daha sonra, kabın içine 4 su bardağından bir parmak eksik olan un yavaş yavaş eklenir ve yumuşak bir hamur kıvamını alana kadar iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra, 200'er gram parçalar halinde koparılır ve her parça tek tek yumak haline getirilir. Yumak haline getirilmiş olan hamurlar dinlenip, daha kolay açılır hale gelmesi için 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlendirilen hamurlar kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda 10-15 cm eninde açılır. Daha sonra, yapışmaz bir tava alınır ve içine 300 gram kıyma koyulup, orta ateşte kıymalar kavrulana dek ara ara karıştırılır. 2 ya da 3 adet orta boy kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra, küp-küp doğranır ve kavrulan kıymanın içine eklenir. Göz kararı tuz da tavaya eklendikten sonra, tüm malzemeler karıştırılıp, ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Göreli pidesinin iç malzemesi de hazır olduktan sonra, kayık şeklinde açılan hamurların her birine tek tek bu malzemeden koyulur. Malzemenin dışında kalan hamurun kenar kısımları da malzemenin üzerinde birleştirilerek hamurun üzeri kapatılır. Bir kâseye 2 adet yumurtanın sarısı koyulur ve çırpılır. Son olarak, çırpılan yumurta sarısı bir fırça yardımı ile pidelerin üzerine sürülür ve hazırlanmış olan Göreli pideleri bir fırın tepsisine alınarak, önceden ısıtılmış 300 derecedeki fırında yaklaşık 10 ile 15 dakika arası kaldıktan ve pidelerin üzeri kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak olarak servis edilir.

Göreli pidesinin diğer et ürünleri ile yapılışı da bu şekildedir. Yalnız, peynir ile yapılanında bazı yerler farklıdır. Peynirli Göreli Pidesinde, hamur aynı şekilde hazırlanır ve peynir olarak köy peyniri tercih edilir. Hamurun yapılışı aynı olsa da açılış şekli farklıdır. Peynirli göreli pidesinde hamur küçük bir daire şeklinde ve kenar kısımları kıvrılarak açıldıktan sonra, kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülür. Hamurun iç kısmına da rendelenmiş köy peyniri koyulur ve aynı şekilde pişirilip, sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

" } ] }