{ "title": "Etli Pide", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/etli-pide.jpg", "date": "20.01.2024 02:32:53", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Etli pide, Türk damak zevkine uygun bir yiyecektik. Özellikle iç Anadolu fazlasıyla tüketilen bu pide çeşidi diğer adıyla etli ekmek Konya ilimizin en meşhur pidesidir. Her ne kadar Konya ile adını duyurmuş olsa da Kayseri ilimizde de oldukça fazla yapılan ve tüketilen bir pide çeşididir etli pide. Öyle ki çok sayıda etli pide salonları bulunmaktadır. Kayseri ilimizin develi ilçesinde yapılan etli pide dünyanın çeşitli ülkelerinde kendi adını verdiği develi cıvıklısı yani etli pide salonları açmıştır ve çok sayıda müşterisi bulunmaktadır. Türk mutfağında çok sayıda pide çeşidi vardır kıymalı pide, kaşarlı pide, pastırmalı pide, sucuklu pide ve peynirli pide. Etli pide kalori yönünden oldukça fazla olsa da çoğu insan tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Ev yapımı etli pide tarifi:
Hamuru için gerekli malzemeler
3 bardak kepekli 3 bardak sade un kullanılırsa daha iyi olur. Kişi sayınız az ise malzemeleri yarıya indirerek yapabilirsiniz.

Etli pidenin iç malzemeleri
Etli pidenin yapım aşaması

Pidenin yapımında ilk önce hamurdan başlıyoruz derin bin kâseye maya ve şekeri koyup üstüne ılık suyu döküyoruz 3 dk bekleyip mayayı kabartıyoruz daha sonra diğer malzemeleri de teker teker ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamur dinlenmesi için üzerini hafif bir şekilde kapatıp bekletiyoruz.

Daha sonra iç malzemesini hazırlıyoruz. Derin bir kabın içine küçük kuş başı şeklinde doğradığımız dana, kuzu etlerimizi alıp kuyruk yağını da ilave ediyoruz. Ayrı bir yerde soğan, biber ve domatesleri ince doğrayıp etlerin içine katıyoruz içerisine salça, tuz, pul biberi de ilave edip karıştırıyoruz. Bekletip dinlendirdiğimiz hamuru avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırıp yumak yapıyoruz yaptığımız yumakları teker teker oval şeklinde açıyoruz açtığımız hamurun kenarlarında bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harçtan seriyoruz ve iki ucunu birleştirip boş bıraktığımız kenarları üstüne kapatıyoruz orta kısmı açık kalacak şekilde yağlı kâğıt serdiğimiz tepsiye uzunlamasına diziyoruz ve üstüne yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığımız 220 derece fırında 20 dk pişiriyoruz. Dilerseniz fırından çıkardığınız pidelerin yan kısımlarına tereyağı sürüp yumuşaması için üstünü kapatabilirsiniz.
" } ] }