{ "title": "Bafra Pide Tarifi", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/bafra-pide-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 09:55:34", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Bafra Pide Tarifi, Bafra pidesi Samsun iline ait, çok lezzetli ve meşhur olan bir pide çeşididir. İsminin Bafra pidesi olmasının sebebi de budur. Bafra pidesinin yapımı kolay gibi gözükse de lezzetinin yerinde olması için hamurunun kıvamına ve fırın ısısı gibi bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekmektedir. Bu yazımda özellikle de kış aylarında rahatlıkla tüketilebilecek ve bambaşka lezzeti ile tadı damaklarda kalacak Bafra pidesinin tarifini yazdım. Umarım beğenirsiniz. Kolay gelsin.

Bafra Pidesi İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Bafra Pidesinin İçi için
Bafra Pidesinin Üzeri için
Bafra Pidesi Nasıl Yapılır?

Bafra pidesini hazırlamak için ilk olarak, bir kâseye kuru maya ile çok az ılık su koyulur ve maya bu suda eritilir. Derin ve geniş bir kap alınır ve bu kaba 7 su bardağı un ile göz kararı tuz koyulup, karıştırılır. Karıştırma işleminin ardından, unun içine eritilmiş maya da eklenir ve son olarak yavaş yavaş ılık su koyulup, yoğurma işlemiyle yumuşak bir hamur elde edilir. Elde edilen yumuşak hamur 30 ile 45 dakika arası dinlendirilmek üzere bir kenara alınır. Daha sonra, orta boy bir tava ocağa alınır ve içine tereyağı koyulur. Tereyağı eriyince, içine 500 gram orta yağlı kıyma eklenir ve orta ateşte ara ara karıştırılarak kıymanın kavrulması sağlanır. Kavrulan kıymanın üzerine göz kararı karabiber ve tuz eklendikten sonra tüm malzemeler karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. Ocaktan alınan kıyma ılımaya bırakılır. 3 ya da 4 adet orta boy kuru soğan alınıp soyulur ve ince ince doğranıp, ılımış olan kıymaya koyulur. Kıyma ile soğanlar iyice karıştırılır. Kıymaya soğanı çiğ koymak gerekmektedir. Bu Bafra pidesinin özelliğidir. Daha sonra ise hazırlanıp dinlenmeye bırakılmış olan hamurdan ortalama mandalina büyüklüğünde küçük parçalar koparılıp yuvarlandıktan sonra, her parça yuvarlak şekilde tek tek açılır. Açılan hamurlardan her birinin üzerine kıymalı harçtan koyulup yayıldıktan sonra, hamurların kenar kısımları ortada birleştirilir ve böylece kıymanın üzeri kapatılmış olur. Son olarak, hazırlanmış olan pideler fırın tepsisine alınır ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirilir. Bafra pideleri piştikten sonra ocaktan alınır ve sıcak haleyken üzerine tereyağı sürülür. Bafra pideleri sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }