{ "title": "1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar", "image": "https://www.pide.gen.tr/images/1-Kilo-Kiymadan-Kac-Pide-Cikar-78.jpg", "date": "20.01.2024 08:43:06", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar, Pide, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türüdür. Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide ismi fodula'dan (Fodula; Dana etli çavdar ekmeği dolmasıdır) gelmektedir. Osmanlı Sarayının pide ve ekmek ihtiyacı ise Top-kapı Sarayında has fırın adı verilen bir bölümde karşılanıyordu. Ramazan'da İftar ve sahur sofralarımızda afiyetle yenilen ramazan pidesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir lezzettir. Bu evrede gelişim gösteren ve mutfağımız da bulunan hemen hemen her malzemeden pide yapmışızdır. Bu lezzetin en gözde olan pide katıkları ise kıyma, kuşbaşı, pastırma, tavuk, sosis, peynir, mantar, ıspanak ve bunların yanında karışımdan oluşan Lahmacun hatta tahinli-ballı-cevizli olanlarını saymak mümkündür. Bu muhteşem lezzetin hem malzemesini hem de tarifini vererek, 1 kilo kıymadan kaç pide çıkar anlatmaya çalışalım. İç hazırlanarak pideciye verildiğinde aşağıdaki malzemelerden 20-25 adet pide çıkabilir.

1 kilo kıymadan kaç pide çıkar, hangi malzemeler kullanılır

Hamuru için
Pide İçi için
Kenarları için
1 Kilo kıymadan kaç pide çıkar nasıl yapılır?

Bir kaba unu ve tuzu koyun ardından harmanlayın. Ortasını havuz şeklinde açın bir kenara alın. Geniş bir kabın içerisine ılık su, maya, toz şekeri dökün, karıştırın ve mayanın kabarmasını bekleyin. Kabaran mayayı ortasını havuz şeklinde açtığımız unun içine ilave edin. Devamında azar azar sütü ilave ederek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yapın. Hamur hazır olunca üzerini kapatıp ılık bir yerde 40-45 dakika dinlendirin.

Domatesleri küçük küçük doğrayın. Kıyma salça, sıvı yağ ve baharatlarla beraber bir kaba alın. Soğan, maydanoz ve biberleri karıştırıcıdan geçirin harcın bulunduğu kaba ilave edin iyice karıp bir kenara alın.

Mayalanan hamurdan yumurtadan biraz büyükçe bezeler hazırlayın. Hazırladığınız bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların ortasına harcımızdan 1-2 yemek kaşığı hazırladığınız harçtan koyun ve hamurun ortasından kenara doğru eşit bir şekilde hamurun yüzeyine yayın. Hamurun kenarlarını içe doğru kıvırın ve bir kenara alın. Hamur ve harç bitene kadar bu işleme devam edin. İşlem sonucu yukarıda verilen miktar ya da Hazırladığınız bezelerinin büyüklüğüne göre veya 1 kilo kıymadan kaç pide çıkar sorusuna cevap olarak yaklaşık 20-25 adet pide çıkacaktır. Hazırladığınız pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen pidelerin kenarlarına tereyağı sürüp sıcak bir şekilde servis edin.

Afiyet olsun.

" } ] }