pide.gen.tr
pide

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Görele Pide

Görele Pide, 85 yıllık bir geçmişi bulunan pidenin Görele’de yapılan ve o yere özgü ayrı bir lezzeti olanına da Görele pidesi isimi verilmektedir. Görele pidesinin lezzetli olması o yörede yapanların verdiği emeğin yanı sıra fırının ısısından sunuma kadar ayrı özen gösterilmesidir. Bu yazımda sizler için evde kolaylıkla yapabileceğiniz Göreli pidesi tarifi yazdım. Umarım beğenirsiniz, kolay gelsin…

Göreli Pidesi İçin Gerekli Olan Malzemeler                          

  • 3,5 su bardağı su
  • 4 su bardağından bir parmak az un
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

Göreli Pidesinin İç Malzemesi İçin

  • 300 gram kıyma
  • 2 ya da 3 adet orta boy soğan
  • Göz kararı tuz

Göreli Pidesinin Üzeri İçin

  • 2 adet yumurta

Göreli Pidesinin Yapılışı: Göreli pidesini kıymalı olarak hazırlamak için ilk olarak, derin ve geniş bir kabın içerisine 3,5 su bardağı su koyulur. Üzerine, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenip, suyun içinde tüm malzemelerin erimesi sağlanır. Daha sonra, kabın içine 4 su bardağından bir parmak eksik olan un yavaş yavaş eklenir ve yumuşak bir hamur kıvamını alana kadar iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra, 200’er gram parçalar halinde koparılır ve her parça tek tek yumak haline getirilir. Yumak haline getirilmiş olan hamurlar dinlenip, daha kolay açılır hale gelmesi için 15 dakika kadar dinlendirilir.

Görele Pide

Dinlendirilen hamurlar kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda 10-15 cm eninde açılır. Daha sonra, yapışmaz bir tava alınır ve içine 300 gram kıyma koyulup, orta ateşte kıymalar kavrulana dek ara ara karıştırılır. 2 ya da 3 adet orta boy kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra, küp küp doğranır ve kavrulan kıymanın içine eklenir. Göz kararı tuz da tavaya eklendikten sonra, tüm malzemeler karıştırılıp, ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Göreli pidesinin iç malzemesi de hazır olduktan sonra, kayık şeklinde açılan hamurların her birine tek tek bu malzemeden koyulur. Malzemenin dışında kalan hamurun kenar kısımları da malzemenin üzerinde birleştirilerek hamurun üzeri kapatılır. Bir kâseye 2 adet yumurtanın sarısı koyulur ve çırpılır. Son olarak, çırpılan yumurta sarısı bir fırça yardımı ile pidelerin üzerine sürülür ve hazırlanmış olan Göreli pideleri bir fırın tepsisine alınarak, önceden ısıtılmış 300 derecedeki fırında yaklaşık 10 ile 15 dakika arası kaldıktan ve pidelerin üzeri kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak olarak servis edilir.

Göreli pidesinin diğer et ürünleri ile yapılışı da bu şekildedir. Yalnız, peynir ile yapılanında bazı yerler farklıdır. Peynirli Göreli Pidesinde, hamur aynı şekilde hazırlanır ve peynir olarak köy peyniri tercih edilir. Hamurun yapılışı aynı olsa da açılış şekli farklıdır. Peynirli göreli pidesinde hamur küçük bir daire şeklinde ve kenar kısımları kıvrılarak açıldıktan sonra, kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülür. Hamurun iç kısmına da rendelenmiş köy peyniri koyulur ve aynı şekilde pişirilip, sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun…

 

 

Yayınlanma Tarihi : 31.12.2015 10:11:13

Görele Pide Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Görele Pide"

Muammer cankak

Sahane ben goreleliyim Zburnunda yedigim lezzette olmadi

017-4.-25

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pide Döner

Pide Döner, büyükbaş veya küçükbaş hayvanların etlerinin parçalanarak çeşitli baharatlar ile terbiye edilmesiyle bir şiş üzerine geçirilip asılarak odun ateşinde pişirilerek pide içerisine eklenen besindir. Pideler bütün halde kul...

Evde Ramazan Pidesi

Evde ramazan pidesi yapmak ve kendinize ya da misafirlerinize sıcacık ikram etmek artık çok kolay hale geldi. Ramazan denilince akla gelen yiyeceklerin en başında ramazan pidesi gelir.  Bunun için hazırlık ve bekleme süresi dahil...

Kıymalı Kaşarlı Pide

Kıymalı kaşarlı pide, İç Anadolu bölgesinde oldukça yaygın olan bir pidedir. Özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarında tercih edilen mükemmel bir lezzettir. Evimizde kolayca yapacağımız bu doyurucu ve lezzetli pideni...

Sucuklu Peynirli Pide

Sucuklu Peynirli Pide, çocukların bayılarak yediği sofraların vazgeçilmez tadı haline gelen bir aperatiftir. Pide denilince genellikle akla ilk gelen zaman ramazan ayıdır. Ramazanın bolluğu ve bereketi iftar sofralarında pidelerin...

Sucuklu Kaşarlı Pide

Sucuklu Kaşarlı Pide , Türk milletinin vazgeçilmez pideleri arasında yer almakta. Türk mutfağında bir den çok pide çeşidi bulunmakta. Sucuklu kaşarlı pide bunlardan sadece biridir. Genellikle çalışanlar öğle arası sık sık tüketir....

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı pide hamuru, aslında bütün pide hamurları ile aynı olabilmektedir. Yani aynı hamur ile kaşarlı, sucuklu yada kavurmalı pide yapabilirsiniz. Kıymalı pide hamurunu öğrenip misafirlerinize muhteşem bir ziyafet sunabilirsiniz....

Peynirli Pide Hamuru

Peynirli Pide Hamuru, pide büyük küçük herkes tarafından en çok sevilen ve günlük hayatta sıkça tükettiğimiz yiyeceklerin başında gelmektedir. Pide genellikle dışarıda odun fırınında pişirilerek hazırlanan ve oldukça lezzetli olan...

Evde Kaşarlı Pide Tarifi

Evde Kaşarlı Pide Tarifi, kaşarın doyum olmaz tadıyla evde rahatlıkla yapılabilen bir pide çeşididir. Kaşarlı pideyi sadece restaurant ve fırınlarda yapılabilen bir gıda olarak düşünmemek gerekir. Gerekli malzemelerin varlığıyla e...

Evde Pide Hamuru

Evde Pide Hamuru, genellikle pek çok çeşitte pide yapılır. Büyük, küçük herkesin severek yediği besleyici bir ekmek türüdür. Özellikle içinde kullanılan malzemeler ile oldukça farklı lezzetlerde pide çeşitleri yapılmaktadır. Yalnı...

Kıymalı Yumurtalı Pide

Kıymalı Yumurtalı Pide, genellikle Trabzon yöresinde yapılan, büyük küçük herkes tarafından sevilerek yenilen bir pide çeşitidir. Restoranlarda yemek tercih edilse de ev ortamında da rahatlıkla hazırlanabilen bu pide çeşidi sofral...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pide, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017